Verschillende soorten epilepsie


De twee hoofdgroepen zijn partiële aanvallen en gegeneraliseerde aanvallen. Deze twee zijn ook weer onder te verdelen in verschillende aanvallen.

 

Gegeneraliseerde epilepsie

Gegeneraliseerde epilepsie is een vorm van epilepsie waarbij beide hersenhelften gelijktijdig betrokken zijn bij de ontlading. Wanneer de gegeneraliseerde epilepsie gepaard gaat met bewegingsstoornissen, dan treden deze aan beide lichaamshelften op. Vaak is er verlies van bewustzijn.

Slechts 6% van de mensen met epilepsie heeft deze vorm.

 

- Absence

Absence betekent ook wel afwezigheid. Bij deze aanval ben je een paar seconden afwezig. Vaak staart u en bent u even niet aanspreekbaar. Bij deze aanval merken veel mensen niet dat u een aanval heeft. Soms stopt u niet eens waarmee u bezig bent. Bijvoorbeeld met fietsen.

 

- Tonisch-clonische aanvallen

Tonisch betekent verstijving of verkramping. Clonisch betekent samentrekken van de spieren. Bij deze vorm verstijft dus (een deel van) het lichaam, daarna ontstaan ritmische schokken.

Soms lopen deze mensen ook blauw aan, doordat zij niet goed meer kunnen ademen. Urine word ook wel eens laten lopen bij deze aanvallen.

Deze aanvallen kunnen wel een aantal minuten duren. Na de aanval, word er meestal niks meer van herinnerd, de schokken meestal wel. Mensen gaan dan ook weer normaal ademen en meestal vallen ze in een diepe slaap.

 

- Myoclone aanvallen

Bij deze aanval krijgt u last van kortdurende spierschokken en samentrekkingen in de armen en/of benen. Vaak gaat dit ook gepaard met een korte bewustzijnsverstoring.

 

- Val-aanvallen

Bij een val-aanval valt opeens de spierspanning weg en zakt de persoon bijvoorbeeld plotseling slap op de grond.

 

 

 

Partiële epilepsie

Bij partiële epilepsie ontstaan, door plaatselijke elektrische ontladingen. De verschijnselen die optreden hebben te maken met het hersendeel, waar de elektrische ontlading zit. De symptomen die optreden zijn dus afhankelijk van het hersendeel. De aanval kan zich uitbreiden en door de betrokkenheid van een ander hersendeel, ontstaan er weer andere symptomen. Dit noemen we secundair gegeneraliseerde epilepsie.

Deze vorm komt het meeste voor, 2/3 van de mensen met epilepsie heeft deze vorm.

 

- Eenvoudig of elementair partiële aanvallen

Het bewustzijn is volledig in tact en de aanval beperkt zich tot één gebied. Vaak merken andere mensen deze aanvallen niet eens op, omdat ze zo licht zijn. Deze aanval kan bestaan uit een plotselinge spiersamentrekking van een arm, in het gezicht of zien van flikkeringen. Ook kan het zijn dat men iets proeft, ruikt of ziet dat er niet is. Bij sommige mensen kunnen de epileptische verstoringen beginnen op verschillende plekken in de hersenen. Dat wordt multifocaal genoemd.

 

- Complex partiële aanvallen

Bij deze aanval is het bewustzijn verlaagd. Tijdens de aanval worden de volgende dingen gedaan: wriemelen, plukken, kauwen of smakken of zelfs rondlopen. Een partiële aanval kan overgaan in een gegeneraliseerde aanval. Het heet dan een secundairgegeneraliseerde aanval en het bewustzijn is dan geheel verstoord.