Verschillende hulpmiddelen bij epilepsie

Alarmering bij aanvallen: aanvalsdetectie en –alarmering worden gebruikt om aanvallen t registreren zodat de mensen om u heen een alarm horen dat u een epileptische aanval heeft. Overleg met uw neuroloog of het verstandig is om zo’n apparaatje aan te schaffen. Deze alarmering wordt niet vergoed bij alle zorgverzekeraars, maar het is wel handig om na vraag te doen.Klik hier om een tekst te typen.

Adem doorlatend kussen: bij epilepsie aanvallen in de nacht, is het risico van verstikken vergroot als u op een dik, zacht kussen licht. Er bestaat nog geen kussen speciaal voor epilepsie maar wel een kussen gevuld met kunststof schuimstaafjes die meer zuurstof doorlaten.

Identiteitskaartje: op uw ID staat vermeld dat u epilepsie heeft. Op dit kaartje kunt u uw persoonlijke gegevens vermelden en de soort aanvallen die u heeft. Dit ID kaartje is

Epilepsie-app: MedApp is een gratis medicijnenapp met een speciaal hoofdstuk over epilepsie. Hier kunt u uw aanvallen bijhouden , uw aanvalsoverzicht bekijken en uw dossier delen met zorgverleners. Deze app is bedoeld om mensen met epilepsie en hun omgeving meet hou vast te geven op de epilepsie.

SOS Talisman: het is een soort medaillon waarin een papiertje zit die waterbestendig is. Hier staan uw medische- en persoonlijke gegevens op. Deze talisman is in verschillende uitvoeringen te krijgen als een hanger, armband of horloge.

Epilepsiehond: deze hond is speciaal opgeleid om mensen te helpen bij een aanval. Dit kan voor, tijdens of na een aanval. De epilepsiehond kan andere mensen om u heen waarschuwen. Deze ‘hulphonden’ worden meestal niet vergoed door uw verzekeraar.

Aanvalskalender: hier kunt u makkelijk bij houden wanneer u een aanval heb gehad en in wat voor mate de aanval ging. Voorbeeld vragen; Wanneer trad de aanval op? De heftigheid van de aanval? Zit er regelmaat in? Nemen de aanval in aantallen toe? Dit kunt u gemakkelijk vastleggen op de aanvalskalender.

Medicijndoos: deze doos is handig als u meerdere medicijnen slikt. In zo’n medicijn doos zitten zeven vakjes voor elke dag één. Bij de apotheek kunt om advies vragen over welke medicijndoos geschikt voor u is.

Medicijnpaspoort: het medicijnpaspoort en het Europees medisch paspoort is handig als u op reis gaat. In dit paspoort staat informatie over de medicijnen die u gebruikt door epilepsie. De paspoorten zijn niet geldig als u medicijnen meeneemt die onder de Opiumwet vallen.

Valhelm: een valhelm beschermd het hoofd en de hersenen tegen verwondingen als gevolg van een epileptische aanval. Helmen die worden gebruikt tijdens sport zoals: hockey, rugby, fietsen en skaten zijn niet helemaal geschikt voor mensen met epilepsie. De helmen die speciaal zijn ontworpen voor epilepsie beschermen het hoofd vaak beter en zijn meer geschikt voor het dagelijks gebruik. Er zijn verschillende soorten helmen: de confectiehelm, de maathelm en de pruikhelm. Uw behandelend neuroloog kan een ondertekende aanvraag doen voor een helm. Bij verschillende epilepsiecentra werken deskundige die u meer informatie kunnen geven over deze helmen. De vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekering.
Maak jouw eigen website met JouwWeb